Takács Lajos (Hollóvár), 2021 – Hiteles Literes

Facebook
LinkedIn

Ha adunk az anekdotáknak, akkor a somlai kertművészet örökhagyott parcellái a tállyai Bohomály és Patócs történelmi első osztályú besorolású dűlők szögöljei lettek. Ha a borkészítési koncepció nem változott Takács Lajos fejében, akkor összhangban a területtel és a szőlővel, bakművelés, alacsony terhelés, természetes gazdákodás, spontán erjedés; összefoglalóan organikus szemlélet vezeti italunkat.
Tudatosan one-hit-wonder, minden évben a ‘hiteles literes’-t játssza nagyszínpadon időjárástól függően más hangnemben, ugyanakkor közönségtoborzó módon, és komponálni mást nem is akar, holott somlói kiadásai nem egy turnébusszal ajándékozták meg a rajongók táborát. 

Apropó ‘Hiteles Literes’ – saját gondolatvilágomban a mérőedények csepp-pontosságát és a készítési hitvallást összevontan várom megelevenedni a palackban/pohárban. Ugyanakkor címkemagyarázat nincs, az értelmezés megmarad a metaforikus világban. 
No, de lépjünk is át a valóságba!

Megjelenése: áztatott fehértealevél szűrve, topázos csillogás.


Illata: illatában almás-almamagházas tengelyen történnek az események, amit a lédús, sárgabélű őszibarack és rózsaszirom megjelenése emel fel egy következő szintre. 

Íze: Mózes-pàlcàn, tudatosan vezetett aromavilág. Egész szájat betöltő, kásás fehér almahús, hullámokban emelkedő körtés íz-sodor, hosszú utóíz jellemzi a kortyot közepesen lecsengő egyedi aszimmetriával. A korty végén szikár, pirított mandula, lőpor, gyufavéges pentaoxid, finom orvosi acélosság, ugyanakkor vagy így ez a bor bizony nem is lehet elműtve. (Azt gyanítom, hogy egész fürtös préselésből lett nyerve az alap szőlőlé a karakteres utóíz nyomán.) 
Nagy örömre szolgál találkozni végre egy közepes testű furminttal, amit 
tektonikus savak fűtenek. A megpihent tállyai vulkanikus talaj újra-vibráló hullámokban indul meg a szájüregben. Remek, saját értékrend szerint elkészített egyéniség.

Végére: ritka dolog, ilyen minőségű furminttal találkozni ezen a literáron(!).
Nagy tudású megelevenedés, szolid, mértéktartó sósság tengelyén kendőzetlen tisztasága, finom hevitő szesze teszi fergetegessé az almatöltelékes tokaji nyeletünket.