Százholdas Pince, Tokaj – Kövérszőlő (2021)

Facebook
LinkedIn

A felfedezők, a különcök és az ínyencek figyelmét saját erőterével vonzza ez a ritkaság. Ha eredeti borleírast keresünk erről az ősfajtáról, gyakorlatilag nem találunk. Az okok és indítékok listáján elsőként megjegyzendő, hogy a szőlőfajta boritala önmagában nagyon ritkán kerül letöltésre, az általános fajtajelzők a botrytisedésre hajlamos karaktisztikak echoi, valamint különálló tény, hogy a laza fürtök kiváló héj-lé arányait érvényre juttatni nem könnyű a szállításra repedő, arisztokrata kénnyel bíró bogyószemekből.

Ez utóbbi kiküszöbölésére harmonikusan rímel az alkalmazott fagydesztillációs eljárás, aminek eredményeképpen a fagyott szőlőből préselt bor koncentrált szárazanyag-tartalmú, nagyon édes, ugyanakkor magas savtartalmú lesz. Így a pazar érlelési tartalékokkal potens kövérszőlőlé valós jegyei megismerhetővé válnak.


Az érzékszervi megismerés első fázisában illata birsalma és azt túlnőve kompresszionált birsalmasajt. Akik az eau du parfume-ök kivonatában ezt a gyümölcsöt keresik, azoknak kifejezetten ajánljom.

Kóstolva édes, savai szép lendülettel közlekednek, teste krémes érzetű, de nem esik túlzásba. Édessége és krémes jellege remek harmóniában mutatkozik az ízek fellépésétől egészen a korty utolsó másodpercéig. Érett, gyümölcsös tónusok dominálnak benne. Édes formátumában méz és a szaglásból eredeztetett birsalma vezetik az ízlelést. Az ízlés önkényesen dichotóm, a lecsengő szakaszban málna (!) és datolya ölt kardot a dominanciapárbaj elsőségéért, ezen túlmenően papaya és leheletnyi grillázs háttértámogatásával jelenik meg a teljes körű ízvilág. A kóstolás élménye széles szempontskálán teljes!

A szőlőből készült borok közül a Cotnari nedűk világhírűek. Noha a jegyzet szerzője nem öntötte garatra ezeket, tisztes versenytársnak gondolja eme egyediséget a nemzetközi hajszában. Egzotikus bor-topmodell mindenkinek!