Színe hasonlatos a hárslevelűjéhez: marokköves topáz és egyenszinten brillesen csillogó.
Illatában frissen ládázott alma, bővelkedő héjas illóolaj-frakció. Frappánsan fogalmazva: ez a furmint extraháltan exhalál almaillatanyagokat. Szekunder illata pedig nárcisz, réti boglárka és finom lanolin.
Illata a garatra szökik. Lédús, reggel szedett és válogatott élénk zöld alma a maga arcizmokat edző lédússágával. A harapást egyennemű savstruktúra támogatja. A korty végén korrózióálló inoxos acélfémesség és késhegynyi mandula. Melegedve íze maghoz közeli japán laposbarackhúsból érik sárgabelű redhaven fajtakarakterűvé.
Lecsengése dichotóm. Nagyon gyors a korty az öntés után, a második időrészben (harmadban) az ízek felfutása és fennmaradása erőt demonstrálva jellemzi, savassága itt is illedelmes és ütemhangsúlyos kísérőnek bizonyul. Tüzessége kortyon túli, az aromáktól hosszabb életű kóstoláskor.
Ahogy barackaromáit, nyílott állapotában mutatja meg sósságát is ez a furmint. Ez az említett tüzességén is túlnyílik. Facsart kő tapasztja és csattintja a nyelvet a szájpadlásra.
Kiváló egyensúlyban, palackérlelésre módfelett érdemes/ildomos entitás. Ezt lecsengése és hőmérséklet-emelkedésre adott arculatváltása egyaránt megerősíti.
Az a kereskedelmi-vendéglátó monopszónium, aki egyben vásárolja meg ezt a készletet és jövőre is hagy ebből, 2023-ban sikerorientálttá válik a palackérés nyomán.
Végül a keresztelő szabad fordításban: virágos hegyvölgy. Második vonalban érkező florális jegyei és mineralitása révén indokolt a keresztnév, a talján választás másrészről megzavar – de talán éppen ez a nyugtalanítás egyben a pince-lányok marketingpraktikája…