Posta Borház – Cabernet Franc (2014)

Facebook
LinkedIn

Megjelenésében 8 éves kora harsogó – az árnyalt fuchsia testközép barna kéregszélével fürdik lámpafényben. 


Illatában kakaóvaj és alsó ágas feketecseresznye dominál egy jó adag téli fűszerrel beporozva.


Érettségéhez híven garatra szökően barna fűszeressége domborítja mellkasát. A borfelszín szaténszerűen simul a szájüregbe és öltözteti szájpadlásunkat. A korty felétől középzárással kerül előtérbe a ráncba fordult leánykori borgyümölcsösség; az érett főtt szilvás vonal szolid édeskés kanyarral színesítve köszönti a garatérkezést. Ezt követően pitekéregben tepsifalhoz sütött erdei gyümölcsök és pirított mandula villantja keserét.

Egy zephirjén túli vörösborban – természetszerűen – találhatók további nem konvencionális, tercier aromajegyek. Így tartós rágással fedezhető fel az italban kolofonium, grafit és szárított kakukkfű. Ezek mellé magas térfogatszázalékos alkoholcsoport, felpuhult kerek savúság és lisztfinomságú tannin lehel langy párát a kristályüvegfalakra.

Összességében erőteljén túli bor került értékelésre, amelyet ilyetén kell pontozni és élvezni. A harmadlagos jegyek izgalmasak, javarészt sütőfűszer-tengelyen sokasodnak. A 15 fokos borszesz korfüggetlenül átlag feletti testbe rejti a némiképpen vesztett feszességet. Előnyére válik, hogy 8 éves letöltése mellett vagy ellenére gyorsan nyílik dekantáló edények használata nélkül is. Ahhoz hogy magasabb szintű, harcképes bordrudia legyen bármelyik pontozó bíra, ilyen tapasztalati pontokra feltétlen szüksége van.
Nagy köszönet hát a bogyóléért!