Pécsi Egyetemi Borbirtok – Jázmin (2023)

Facebook
LinkedIn

Preambulum

Fogyasztás előtt tudatosítsuk, hogy a szőlőfajta Európa második és a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjában került nemesítésre. Egyébiránt a Pécsi Egyetemi Borbirtokon a jázmin amolyan ízig-kacsig „házibort ad” azzal, hogy hosszú innovatív kutatómunka eredményeként az oltástól a telepítésen át a letöltésig és értékesítésig az egyetem az ellátási lánc minden fázisát menedzseli. A jázmin egy illatos, fehér rezisztens fajta, amely környezettudatos karakterrel a közös holnapunk szőlő-bor ágazata ellenállóbbá erősödhet a klimatikus ingadozásokkal szemben.

Megjelenés:

Napfakított szélben topáz-berakás.

Az aranyhalovány bortestszín citrom-savanyka fénye gyerekasszonyok zizge szőkeségét lebbenti.

Hasonlóképpen, a kistestű bor oldalvást a pohár üvegén kisasszonyléptekkel pillangózik, amíg az illatok kiterjednek.

Illat:

Faluvégeken pajkosan felvert virágmezők nesze poharunk belvárosában is érezhető. A Pécsen nemesített rezisztens szagosunk valóban jázmin illatú virágfűzért fon, ugyanakkor határozottan liliom-lihegő is, amely alapillatokat zöld bélű sárgadinnye, fehér faeperrel összezúzott pöszméte és finom lanolin aromák is kísérnek.

Ízjegyek:

Ízében – szinesztéziaszerűen – az illatokat kóstolhatjuk meg. Jázminunk muskotályos arca erős vonalakkal rajzolt. A korty első rétegében renet és mutsu típusú almafajták nevető harapása köszönt, amit egy kötegeltebb ízréteg követ. Degorzsálás nélküli pezsgővégi kenyérhéj-íz ejti zavarba a kóstolót, azon tudás ellenére, hogy a borital elismerten cru típusú szőlőből készült. Ugyanakkor a palack bontásakor az illó savak között egyáltalán nem tolakszik felszabadult szén-dioxid. Ezzel a perlage nélküli pezsgős érettséggel, valamint a fehérünk magas titrálható savtartalmával – lánykabájok helyett – mégis inkább a harmincadik életévüket elhagyó nők nyílott formájú szépsége elevenedik meg. Egy-két simogató szóra ők már nem rögtön-könnyedséggel hevülnek; másképpen ontják a meleget: örömükben feddhetetlenek maradnak és hazugon dícsérő rózsák helyett egyenes szárú nebáncsvirágot várnak. A játszón hívó pajkos, illatos jegyek fehérborunkban ekképpen ölelgetőznek érettebb korban lévő pezsgős nőrokonukkal. A zárásban, az ital hőfokának emelkedésével érezhetünk garatunkon még pár hajtásnyi bambuszrügyet és egy vékonyka résen átszivárgó fehérgyantát is.

Összességében, az újítás és az elkészítés összetett, egyedi karakterű italt emelt, amely borélményt az alacsony alkoholfok, az illatos karakter és a lobbanó savasság sajátosan juttatott érvényre – most már nem az első szüretévben.

Pécsi Egyetemi Borbirtok - Jázmin (2023)