Ghost Pines – Zinfandel (2018), California 

Facebook
LinkedIn

Preambulum – A névadásról

A Ghost Pines abszolút határtalanságot hirdet, ami szakít a karikírozott borvilági szokásjogokkal. A tradíciók és ilyetén az alkalmazkodott piaci elvárások azt diktálják, hogy a legjobb eredményt az egyetlen termőhelyen (single vineyard) készített bor hozza. A Ghost Pines szellemisége túracipőt húz, hogy a ködbe burkolódzott kaliforniai fenyvesek szabad kiterjedésében túllépjen az említett határmezsgyés alapmegfontoláson. A legjobb kaliforniai bortermő vidékekről is kizárólag a minőségük és ízük okán szüretelnek és házasítanak a Gallo Winery szakemberei, amely filozófia mentén készült a 2018-as idény zin-je is, ötvözve Sonoma (30%) és San Joaquin (70%) megyék éltermését – valóban nem köznapi produktumban.

Megjelenés

A tűleveles ködösség korántsem derítetlenségben, pektin-hibákban vagy üledékekben jelentkezik a kóstolási tételben, hanem legfeljebb az izzadó nyárvégi pohárfal heliogravűrjében mutatkozik meg. A kristályos test mély sötétvörös színében díszelkedik a korosság bárminemű tompult homályossága nélkül.

Illat

Kezdetben tiszta tőkehús illata vezet át a fővonást jelentő jammes-likőrös fodorba. Az otthoni szilvalekvárt éppen szederrel főzik össze halk lángon, amit chéf-praktikaként feketeribizli likőr bolondít meg az újraforralás utolsó petyegésében.

Íz

Ritka fűszermalom az, amelyik színes borsot és vaníliát egyszerre őröl frissen. A francia és kanadai tölgyfahordók örlő szerkezetének köszönhetően zinfandelünkből ez a duplex fűszeresség tör elő gazdagítva a boríz komplexitását, aminek támfalait csipkebogyólekvárból rakták. Az élményt virginiai édes dohány és pirított mandula teszi fokozhatatlanul kerekké.

A bor 6 éves korában kiváló struktúrának örvend: 15 térfogatszázalékos alkoholja mesterien integrált, pH-ja tökéletesen kiegyensúlyozott, tanninjai pedig krétaszerűen puhák. Ez a fixált szerkezet mély visszhangzást eredményezve hosszan időzik az ízlelőbimbókon.

Ghost Pines - Zinfandel (2018), California