Geldermann – Rosé (Sec)

Facebook
LinkedIn

Történet
A Geldermann pincészet ismert családnév a német pezsgővilágban. A pince 1838-ban alakult Friedrich-Wilhelm Geldermann által, Breisachban. A pince készítő eljárásában a hagyományos champagne-módszert (a méthode traditionnelle-t) követi, ahol a második erjesztés a palackban történik, finom buborékokat és összetett ízeket eredményezve. 

Mára a Geldermann titokzatos pincérszobáiban a pasztellszínek szőlőgyöngyökre varázsoltan és az ízek bűvöletében élednek újjá.
A Geldermann Rozé egy hagyományos eljárással készített habzóbor. A rozé-cuvéeben alkalmazott szőlőfajták keveréke változhat az évjárati adottságoktól és a borász preferenciájától függően. Azonban a buborékos rozék készítésében legtöbbször használt szőlőfajták közé a Pinot Noir, a Pinot Meunier és a Chardonnay tartoznak.

Megjelenés 
1.
Palackbontáskor titokzatos boszorkányfüst réveteg dzsinnként nyújtózik. Ugyanakkor borkedvünket kérés nélkül megkapjuk. Kitöltéskor vastagodó körgyűrűbe rendezett bárányfellegek bodroznak nyárnapunk gubódzó rózsaegén. Végül az Ég nyer – az alkonyat tereng. (A pezsgőhab az italon elcsendesül.) Italunk hamar gyöngyházcseppekre bomlik, aminek nyomán rozénkban puha perlage motoszkál.
2.
Egy bókot kapó fakócska arccsont emel tincsekkel takart piron-mosolyt.
Színe egészen halkvörös: holnaputánra érő szamócapiros; rézszőkés barackvirág borulattal. 

Merénylettel fogom meg kicsi lánykezedet – felemellek, pohárnyakú kézcsók.

Illat
Az asztalszélről húzzuk orrunkhoz rozé-habzónk tölcsérét és udvarias mértékletességgel vegyünk illatmintát aperitifünk még pattogó felszínéről!
Emelve a pezsgős poharat gyümölcsaromák kívánnak elsőként orrhegyünkre kapaszkodni. – Az amaretto meggyek karjai a leghosszabbak, amit ügyesen hámozott pirosalmák viaszos héjspiráljai fonnak köröskörül.

Ízlelés
Az első korty feszültáramú csók az üvegpohárfalon. Szája igazbeszédűen édes (sec), amely jól érződő maradékcukor egésszé kerekíti a pohárban félgömbnek tetsző kortyot. A legpiacosabb meggyfajták likőr, szirup és dzsem ruhájukban is megfordulnak maguk körül, egyeduralkodón vezetve az ízzamatok gyümölcsdimenzióját. A második italharapás omlós-puha scone süteményt idéz meg, amely édesség csiklandját noha a házi meggylekvár adja, ezen finom ízzel könnyít a skót hagyományőrzés szerint készített clotted cream. Kiérezhetően a krémbe szervírozáskor egy nyárialma-cikkelyt is tűztek. Többedik poháremelésre az ital hőfokának emelkedésével élvezhetjük a rebarbara húsos levéldarabjainak porciózott ropogását, a vörös tőzegáfonya fanyarédjét, a kivonatolt édes mandula lehelletét és a lecsengésben erőt nyerő sült pitekéreg becéző visszaharapását.

Zárás 
Hamar elérkezik frissítőnk kendő-lengetése. Sietős fajta, amolyan gyors vendég. Éppen csak betoppanó jókedv az illanó nyár évszak-hintós vágtájában. Ha marasztalni nem is tudjuk hosszan az új ismertséggel szerzett látogatót, hívjuk máskor is – hívjuk gyakrabban.