Megjelenés: Az olajszínek spektrumában hasonlatos árnyalata a szőlőmagolajaknak van, azonban az arbequina olívabogyóból sajtolt olaj csak éllel mutat zöldességet, amellyel így egy korai, de nem azonnali szüretet sejtet friss évjáratából. (Amikor az olajbogyót korán szedik, a klorofill (zöld) pigment különösen intenzív, és ez teszi az olajat alkalmasint sötétzöld árnyalatúvá. A szüret előrehaladtával az olívaolaj színe valamivel világosabb (arany-osabb) zöld árnyalatra változik, ami pedig a másik színpigment-család érvényesülését támogatja: a karotinoidokét.)
Illat: Kitartó szaglással a tábortűz leghalványabb árnyalata fedezhető fel. Mélyen integrált, intelligensen elrejtett ezrelék a palack oldalán is jelzett hidegfüst-komponens, ami a 99,9 tömegszázalékos szűz olívaolajat helyezi egy magasabb polcra. Ha az olajspecialitás mellett egy kis időt is töltünk a poharunkba, a lehengerlő aromatikus karakter egyedivé érik. Tengerillat kerekedik halászhálókkal és friss csillárkamoszattal. Úgy csalatkozhatunk mintha láthatatlan pirított nori algalap feszülne kóstoló olajunk felületén.
Már az illatjegyek megismerése során tapasztalthatjuk, hogy bizony ez az olaj készítve (!) van.
Kóstolás, ízhatás: Súlyos, robosztus sodrású, kolloidos sűrűség. Olajszűzünk a pohárfalon nem akar andalúz körtáncot járni, hanem heves lépések helyett arra finom nemszőtt kelmeként lassudad melegséggel terül.
Az első korty után érezhető, hogy az olaj nemessége közel áll az extra idős, érlelt konyakok presztízs ranciójához. Domináns ízjegyként füstölt körte suttog, majd csiszolt bútorok elevenednek meg és egy csóknyi hevített vajpuhaságba ejtett naspolya engedi meg magát közvetlenül üdvözölni. Többszöri ízleléssel meglepően és meglepetten(!), az időző utóízben a tölgyfüst aromái között egy cseppentésnyi hangamézre is rátalálhatunk.
Ha összesíteni kellene egy indexértékbe a kóstolt olaj ismérveit, bármilyen aprózott skálán a legmagasabban értékhez közel esőt adna bizonyosan bárki – legyen az éttermi vendég vagy éppen szakavatott olaj-sommelier. Páratlan specialitás, amit ilyetén széles körűen és bátran ajánljunk mindenkinek!