Disznókő 1413 – Édes Szamorodni (2018)

Facebook
LinkedIn

Kóstolási tételünk a tokaji Disznókő pince dedikált, aszúszemes szőlőfürtök egyöntetű feldolgozásával készült, tölgyfahordóban érlelt tokaji édes bora.

Illatok

Botrytis és reszelt konstantinápolyi birs penetráns kiteljesedését élvezhetjük a felfedező szippantások ideje alatt. Az illat sejtelmes, apró édes felhőt vonz a kristály-karima felé. Poharunkat az illóanyagokért nem kell orrunkhoz emelni, hacsak nem kívánjuk megtalálni a poharunkra hajló, virágba borult gyümölcs- és akácfaágakat is. Bájerős illatcsábítása éppen olyan karakterelem, ami az új főborokat megkülönbözteti az aszúktól. Ma az aszú és szamorodni viszonyt tekintve az igazi különbség a karakterben van: amíg az aszúnál az áztatási metódus meghatározza a jelleget, a struktúrát és a hosszt, addig a szamorodnik lazább szerkezetűek, spontánok és sokszor illatosabbak. Addig a korszakig, ameddig 3 és 4 puttonyos aszúk készültek, a szamorodnikat az aszúváltozatok olcsó, degradált mostohájának tekintették. Mai napig nehéz pozícionálni egy lengyel szóeredetű variánst, ami aszúédességet adhat, de nem „késői szüretelésű” címkével ellátott borkülönlegesség. Mégis az ‘Aszú vagy Szamorodni?’ kérdés ahhoz hasonló dilemmatikus felvetés, mintha a kisestélyi ruhákat kosztümökkel hasonlítanánk. Laza elegenciát állítunk szembe elvárásoknak megfelelt, pontozott megjelenéssel. Alkalom adtán előfordulhat, hogy a szamorodni botritiszesebb bort ad, mint némely aszútársa, hiszen a száraz alapbor „higíthatja” úgy az aszúbort, hogy ezzel kevésbé nemespenészes élt ad, mint egy nagyon botritiszes egész fürtből készült szamorodni. A Disznókő édes szamorodnik évről-évre meg is haladják egy 5 puttonyos aszú tömegszázalékos cukorfokát.

Kóstolás

Robosztus hömpölygés, nemes kelme, szép szövésű tokaji „pohár-krém”. Sűrűn terül a szájban, amit hézag nélkül tölt be. Csiklandozó gyümölcsaromák rezzennek ritmusosan, jól integrált hordófűszerekkel. Minthogy az egész fürtök maguk döntenek a stílusról és az édességről, attól függően, hogy mennyi szőlőt szüretelnek, az ízvilág ennek függvényében izgalmasan változhat. Kiváló példa erre ez a fő bor. Hajlékony az ízvezetés a hajnalban válogatott friss földiepertől a szirupos szamócadzsemmig. A főízt akácvirágméz, sárga héjszínig érlelődött egres és főtt birskörte kíséri.
Az egy teljes évet hordódongák között töltött borital ízhatásában jelentkező fa szerepe mérvadó. Szamorodnink hordó-memoárja nedvtől csöpögő öreg juharfa alá vezet. Ezt kiegészítve, aprított teafű és csábos folyékony karamell mutatkozik a lecsengésében, egy csóknyi tanninnal és egy törésnyi ostyatölcsérrel.

Záró jegyzetek I.
Komplex karaktert mutató, nagy formátumú bor, amely különlegesen komoly beltartalmi értékekkel bír. Elsősorban különleges pillanatok bora ez. Egyensúlya előkelőségben emelkedik eleganciává, finomra hangolt sav-cukor-egyensúllyal és izgalmas harmóniával. Segít szívünknek szemünkben gyúlni ki, ahogy szeretteinkre tekintünk az ajándékozás hevültségében.

Záró jegyzetek II.
Folyékony arany még ezüstáron.
A címkemagyarázat rendhagyó módon a kóstolási jegyzet végén kerül kifejtésre. A 1413 érlelési potenciálját évtizedes vonalzóval húzták. A tokaji hosszú élete ellenére, 1413 nem a bor évjárata, hanem a Disznókő nevű dűlő első írásos említésének történelmi dátuma, amely a bor címkéjét díszíti emlékeztetőül. És valóban, elsőként említhetjük képviseleti csoportjában! Ha pedig történelmi évek, ahogy a míves borászatok kiemelt évjáratai, mind egyediek vagyunk és megismételhetetlenek. Ilyen borok ajándékozásával és megosztásával ezt hangsúlyozzuk a velünk együtt ünnepelőkkel a békésnek és boldognak kívánt eljövendő napjainkban!