Rövid bemutatás
Palackos erjesztésű minőségi száraz cava (spanyol habzóbor)
Termőterület: D.O. Cava Penedés
Szőlőfajták: Macabeo, Xarel-lo, Parellada
Érlelés: 18 hónapig palackban
Leírás
Az ajtóközön a készülő konyha intelmét szórja nyughatatlan illatának: kóstolni most orozva még annyira sem szabad – valakit ma hazavárnak. Ködpárás falat fakaszt a pohárkvarc. Az opálosodó pezsgőkehely most elsokasodott hónapok könnyes ködén átfúrt anyaszem, mely a Te szemedet keresi. S fáradtan csöppen ajkáról a szó: Egészségedre, Gyermekem!
(Glóriafoltos angyalszárnyacskák vezetve hömpölygetik tova a homályt.) —
A Primer Brut Reserva a Ventura cava-ház indító itala, amely aperitifet a hétköznapok kedvencének, a nem nevesített ünnepek és a spontán kerekedett, tisztaérzésű örömök üdvözlésére szántak.
Megjelenés
Mint kelő ligetben kis vonalakban sugárrongyok libegnek a borfelszín fakó aranyában.
A napfakított szélben topáz-berakás.
A két szempár apró, a felszínre fegyelmezetten buggyanó gyöngyöt és karátos brillt dobált, de az első kortyok után már szikrát kacagnak a száradó szemek.
Íz
Szépen szaturált, katalán temperamentumú tipicitás. Az italt készítői a gyengéd finomság és a klasszikus konzisztencia kettős paradigmájaként mutatják be. Apró-gyöngyös, perzisztens spanyol szén-dioxid gömbök magas, de mégsem tolakodó savtartalom kíséretében. A buborékpelyhek lélegző puhaságot mutatnak a mértéktartóan közepes testben.
Illata az ízjegyeket előhirdeti; cresecendojában kövér almák hangja öblösödik. A könnyedén azonosítható hártyásfalú gyümölcsöket – ismert konyhapraktikával – citromlével konzerválták az oxidatív barnulás megelőzésére. Egy-egy cikkelyt ezek közül meg is sütöttek. Foszlós nosztalgia-briós, leveles sütemény pirított morzsával és egy törésnyi natúr ostya egészítik ki a mértékletesen összetett aromákat. Lecsengése a vártnál hosszabban kitartott, és az utóíz magas platón marad élénk, nem pedig fokozatosan illan.
Összességében, valóban pompás étvágy- és egyben kedvteremtő cava, amit most 10 fok alatt bármikor fogyaszthatunk és könnyen temperálhatunk az enyhülő ősz bohém napjaiban.